Reeks interviews over 18e-eeuwse bededagen tijdens rampen

Een dag lang in een volle kerk bidden, psalmen zingen en donderpreken aanhoren over je zondigheid, dat deden achttiende-eeuwse Nederlanders tijdens een bededag na een ramp. Hadden die rituelen zin? Volgens mij wel. Ik mocht erover vertellen in een radioshow en verschillende kranten en tijdschriften.

Op 4 april 2023 promoveerde ik aan de Radboud Universiteit op de culturele omgang met (natuur)rampen in de achttiende-eeuwse Nederlandse Republiek. Een van de artikelen in mijn proefschrift gaat over bededagen, een religieus ritueel dat vaak werd uitgevoerd na een ramp of bij de dreiging daarvan. Naar aanleiding van het persbericht dat de universiteit had rondgestuurd kreeg ik verschillende interviewverzoeken. Hier komen ze:

  • Op 8 april 2023 zat ik in MAX Nieuwsweekend. Luister en kijk het hier terug.
  • Op 3 april verscheen een paginagroot interview in het Reformatorisch Dagblad. (Mijn oma zou trots zijn geweest.) Lees het hier.
  • Op 3 april kwam ik ook langs in het tijdschrift Volzin. Lees het hier.
  • In juli en september werd ik ook geïnterviewd door journalisten van het Vlaamse, christelijke tijdschrift Tertio en het Nederlandse Katholiek Nieuwsblad.